Friday, December 31, 2010

SELAMAT DATANG 2011....!!

sedar tak sedar TAHUN 2011 bakal tiba lagi beberapa minit je lg (aku update ni pkul 11.45 pm) . orang lain tengah hepi2 sambut new year kat luar tuh. esok kite tenguk je lah berita ape yang keluar kat tv tuh. aku tak rase ape2 pon nak masuk tahun baru ni. cume yang aku rasekan, umur aku makin meningkat. lepas ni no more number one kat depan umur aku. next year, dah 20 tahun... puloh!!! oh noooo...!! huhuk. btw... its ok.. hihik. ape2 pon

SELAMAT TAHUN BARU.....!! SELAMAT TINGGAL 2010....!!! SELAMAT DATANG 2011....!!!
;D

Thursday, December 30, 2010

SAFEE SALI...????

SAFEE SAFEE SAFEE....

kat facebook sebut2 name safee sali, kat blog pon sebut name die, aku yang takde pape dgn safee ni plak tetibe rase jeles. huwaaarrrggghhh knape dgn aku ni. angau sangat ngan safee sali. ehmmm abg KFCM kite, a.k.a khairul fahmi dah terbukti meluas yang die dah berpunya, yang bermain dalam fikiran aku skang ni, SAFEE SALI DAH ADA KEKASIH / TUNANG / KAHWIN KE BELOM???

ade sape2 yang boleh buktikan kat aku SAFEE SALI dah berkahwin / bertunang / ade kekasih..???? aku nak bukti??!!!

Wednesday, December 29, 2010

TAHNIAH MALAYSIA....!!! LUV MALAYSIA..!!


perggghhhh!! sepanjang 2 jam aku tengok perlawanan Malaysia dengan Indonesia td berdegup kencang je jantung aku nih. mengharapkan SAFEE SALI menjaringkan gol. akhirnya semua dah terjawab, Malaysia menang dengan 4 - 2 mengalahkan Indonesia..!!! Yeaaaaaaa!!!! TAHNIAH MALAYSIA.....!!!!

macam2 aku post kat wall fb aku, hahahha. dan2 plak aku syok kat SAFEE SALI, terus add fb die, entah die approve entahkan tidak, yang penting SAFIQ RAHIM dah approve aku. mane boleh tak approve, umah die dekat je dgn umah aku, kang aku carik die kat umah tuh soh die approve fb aku lau die tak approve. huuhuhuhuhu, Safiq Rahim senior aku kat sekolah rendah. aduuuuhhh!!! aku tergile2 kat SAFEE SALI nihh..... he's so sweettt.......!!! hihik

okay lah, aku bagitahu sape yang jaringkan gol ok,

SAFEE SALI - 3 GOL .... 2 DI INDONESIA 1 DI MALAYSIA
ASHARI - 1 GOL DI MALAYSIA
KHAIRUL FAHMI AKU TABIK KAT DIE SELAKU PENJAGA GOL TERBAIK AND CEKAP!!

TAHNIAH SEMUANYA...!!! TAHNIAH SAFIQ RAHIM!! TAHNIAH MALAYSIAAA...!!!

HOPE KECEMERLANGAN AKAN BERKEKALAN...... AMIN....~~~~


TAHUN BARU.... 2011

pejam celik pejam celik dah nak masuk 2011. azam tahun 2010 aku pun tak tercapai lagi. huhuhuhu. nak masuk tahun baru ni, orang semua keluar rumah sambut tahun baru, aku tak tau lagi lah kan keluar ke tak, tapi cam takde semangat je nak happy2. tahun depan tahun last aku kat kolej komuniti. kene study hard and more focus. sebabnye nak capai DUA perkara sahaja. perkara yang pertama untuk azam aku tahun 2011 ni,

NAK CAPAI POINTER 3.6 KE ATAS... (selama ni 3.57 je), LEBIH BAGUS 4.00 POINTER TERUS, NAK JADI THE BEST STUDENT TOURISM AND ADVENTURE...!!!

yang kedua plak...azam yang ni aku tak tau lah menjadi ke tak kali ni, dah 3 tahun dah aku pegang azam nih, tapi tak jugak menjadi2. ahak, nak tau ke??? emm azam yang ni ialah....

NAK KURUS...!!! errrkkkk (malunyeeee)

hehehehehehe azam korang ape plak????

Tuesday, December 28, 2010

Nekad beri anak dalam kandungan kat orang lain...????

sejak dah abes praktikal ni dah lame tak bacer surat khabar. selalu baca surat khabar time kat opis. tadi baca metro, part tajuk "nekad beri anak dalam kandungan", sedih sangat dengan keluarga tu. parent muda lagi, tapi di sebabkan perniagaan, keluarga jadi macam tu. isterinya tengah pregnent lagi, tapi di sebabkan keluarga dah jadi macam tu, dorang sanggup bagi anak pada orang lain. time ni aku terpikir, walaupun hidup die di bebani hutang, tapi tak boleh ke dia carik kerja yang lagi ok berbanding hanya jadi pengawal keselamatan yang gaji hanya RM780. dengan umur yang masih muda, ada je kerja yang lebih daripada tu yang dia boleh buat. kerja kilang sekarang ni pon ade yang cecah seribu, macam abg aku. aku pon tak tau nak cakap ape lagi, u all baca lah akhbar ni, klik saja link ni

Monday, December 20, 2010

DECO BERSAMA RAZAK...!!


hahahaha. yang ade deco bersama eric je, belom penah lagi ade deco bersama razak. hahak. petang tadi tibe2 aku dapat mesej dari kakak ipar aku ,

kakak ipar : ucu, Ajak ade bagitahu tak ape name anak perempuan die tuh?

aku : takde pon, kenape?

kakak ipar : die baru je pergi JPN nak daftar name anak, tape die tak bagitahu kak ti ape name anak die tuh, die cakap.. "supriseee deco bersama Ajak". (hahaha hampeh punye abg). ucu mesej la die tanye ape name anak perempuan die ni.

aku : taknak lah, mestilah nanti die nak bagitahu wife die dulu, huhuhuhu

5 minit kemudian...

aku : pe name baby??

kakak ipar : MIA ADRIANA ABDUL RAZAK

akhirnyeeeeeee.........!! ni lah name yang telah melekat selama-lamanya untuk anak buah aku yang baru lahir tu. cadangnya nak letak NUR SYIFA _ _ _ _ _ _ , tapi akhirnye MIA ADRIANA jadi pilihan. langsung takde NUR SYIFA, hahaha.


TOURISM AND ADVENTURE..???

hamba Allah : u study lagi ea? ambil course ape?

aku : yup, tourism.

hamba Allah : tourism management?

aku : nop. tourism and adventure

hamba Allah : macam mane tu? tak pernah dengar pon.

ni lah masalah aku bile ade orang tanye aku amek course ape, aku mesti cakap 'tourism' je. aku takkan cakap 'tourism and adventure' , sebabnye tak ramai yang akan faham kenapa 'tourism and adventure'. tourism and adventure atau pelancongan dan pengembaraan ni kalau tak silap aku namanya hanya terdapat di Kolej Komuniti sahaja, akan tetapi tak semua Kolej Komuniti ade jurusan Pelancongan dan Pengembaraan. ade sesetengah Kolej Komuniti yang mempunyai jurusan 'Tour and Travel'.

berbalik pada 'tourism and adventure' atau 'pelancongan dan pengembaraan' itu tadi , modul pembelajarannya terbahagi kepada dua bahagian , satu bahagian pengurusan pelancongan contohnya kemahiran interpersonal , pengenalan pelancongan , operasi agensi pelancongan , pengendalian majlis , interpretasi , pemandu pelancong persiaran , tempahan dan tiketan , dan juga sistem tempahan berkomputer.

pengembaraan pula adalah satu jurusan yang agak mencabar dan memerlukan kekuatan dari segi mental dan fizikal. dalam modul ni pelajar akan menjalani camping atau kursus untuk sesuatu modul. contoh modul yang mesti keluar untuk menjalani kursus ataupun camping adalah nature guide (pemandu pelancong alam semulajadi) , asas kejurulatihan rekreasi marin , dan asas kejurulatihan rekreasi darat. setiap kursus ini akan di beri sijil. seperti asas kejurulatihan rekreasi darat ade level setiap kursus yang di sertai. untuk permulaan adalah pra-level kemudian bermulalah level 1 sehingga level 4 , kalau tak silap aku lah. aku pon not sure sangat sebab aku tak minat adventure ni. korang mesti pernah pergi camping kan , orang yang korang panggil instructor tu lah yang ada level 1 hingga 4. untuk mempunyai level 1 hingga 4 ni bukanlah mudah. makin tinggi level yang kita ambil makin tinggi tahap kekuatan mental dan fizikal yang di perlukan. ianya tersangat2 lah mencabar. kalau korang punya camping biase2 je , instructor2 ni dulu mase nak amek kursus untuk level2 ni lagi teruk , lagi mencabar. bukannya mudah. kalau takde certificate untuk jadi instructor ni kerajaan memang tak benarkan untuk bawa orang masuk hutan , sungai , laut , gunung dan sebagainya. kalau ade yang di antara korang yang nak jadi instructor , boleh lah ambil kursus untuk level2 ni. dalam jurusan pengembaraan ni nanti akan dapat merasai jungle trekking , whitewater rafting , abseiling , rock climbing , wall climbing , berenang , berkayak , memancing , dan banyak lagi. memang penat. semua ni buat mase dalam semester dua. mase aku semester dua memang kulit aku hitam , comot sebab banyak buat aktiviti luar , tengah2 panas.

so skang korang dah paham kan perbezaan tourism and adventure atau pelancongan dan pengembaraan ni , sebenarnya banyak yang dikaitkan dengan pelancongan dalam dunia ni. kalau korang study atau kerja di luar daripada negeri , negara atau daerah korang pon di namakan pelancongan. pelancongan sambil belajar , atau pelancongan sambil kerja. korang pergi shopping complex pon di namakan pelancongan jugak , mesti korang pelik kan. tapi inilah hakikat yang sebenarnya . ;D

LELAKI BERUSIA VS PEREMPUAN MUDA DAN PEREMPUAN BERUSIA VS LELAKI MUDA?

ape ni cik cumy oooiii tetibe buat entry macam ni, ade pengalaman ke? hahaha. nak kate ade pengalaman tu memang lah ade, tingat plak mase aku keluar makan dengan kawan aku, memang umur die jauh lebih tua dari aku, beza 14 tahun, ambek kau. kitorang pergi makan kat area bangi (time tu aku stay kat bangi), semua orang kat kedai pandang kitorang lain macam, muke aku confirm dah merah padam. kalau aku nampak lelaki berumur dengan perempuan muda aku terus cop sugar daddy. harap2 dorang tak cop aku camtuh. hahaha. cume sekarang ni kite nak tahu sebab musabab kenapa, mengapa dan bagaimana? ha. dah macam perbincangan semanis kurma.

lelaki berusia VS perempuan muda :

ape yang lelaki berusia mahukan dari perempuan muda? errkkk mungkin bagi mereka perempuan muda ni 'fresh' , baru keluar dari ladang, hahaha. sengal aku nih. kemungkinan besar ni lah sebabnye, korang jangan gelak2 plak. pengalaman aku ni.

perempuan muda plak kenapa mahukan lelaki berusia ni? tak terpikir ke nanti nampak macam sugar daddy ke, bapak dengan anak ke, tak pun macam abang dengan adik. perempuan muda pilih lelaki berusia mungkin kerana lelaki berusia ni lebih matang dan lebih berfikiran terbuka. tapi kan ade jugak lelaki berusia yang berfikiran macam budak2. ermm2... macam mane ni?

perempuan berusia VS lelaki muda :

ape yang perempuan berusia mahukan dari lelaki muda? matang sangat ke lelaki muda ni? kenapa tak pilih yang sebaya atau yang lebih tua je, kan senang. tak terpikir ke nanti kene tanggung lelaki muda tu? ermm2. atau nak kan lelaki muda sebab lelaki muda ni lebih kacak, lebih bergaya atau lebih 'fresh'! ahakz!! sengal aku ni. korang jangan nak sengih2 plak ea, tak mustahil pon ape yang aku pikir ni.

lelaki muda plak kenapa pilih perempuan berusia? mungkin mereka mahukan perempuan yang matang dalam perhubungan, yang tak mengada2 macam perempuan muda ni (tapi aku penah dengar orang ckp perempuan berusia ni lebih manje). atau pilih perempuan berusia kerana harta. mane lah tau perempuan yang die pilih tu ade jawatan besar. tapi pada pendapat aku, tak semestinye lelaki muda yang pilih wanita berusia ni sebab harta semata2, mungkin ade sebab mereka tersendiri, ape sebabnye aku tak tahulah sebab aku bukan lelaki.

dan tak mustahil jika semua ini berlaku juga kerana cinta.. 'cinta itu buta'.

p/s: bincangkan and bagi pendapat sket tentang hal ni, mane lah tau korang tengah alaminya ke....

Sunday, December 19, 2010

SAPE YANG PERMAINKAN SAPE???

dalam dunia couple ni kalau kite tenguk sudah semestinye ade gaduh2.. lepas dah bergaduh mule lah kat facebook mengadu hati terluka , mulelah si perempuan meluahkan perasaan ' sampai hati mempermainkan perasaan setelah kau melontarkan janji palsu ', perghhh!!! ayat aku ke ayat sape sebenarnye ni? hahaha no komen. so!! sape yang permainkan sape sebenarnye ni? bile di soalkan persoalan ni , yang lelaki salahkan perempuan , yang perempuan pulak salahkan lelaki. hakikatnye bile di teliti balik , lelaki ke perempuan ke sama saje. aku selalu terpikir , manusia2 di luar sana mempunyai pasangan adakah kerana keperluan atau menunjuk2 atau untuk kesenangan. aku yakin , ketige2 ni mesti ade. ada yang couple untuk suke2 , tanpa ada komitmen. tapi berbaloi ke? bagi aku tak berbaloi. couple takde komitnen , buang masa , buang tenaga , buang duit , buang airmata. hahaha macam dah lari topik je ni.

persoalan yang bermain dalam fikiran aku sekarang ni , KENAPA HENDAK BER-COUPLE TAPI LEPAS BEBERAPE HARI COUPLE HUBUNGAN DAH KACAU BILAU? kalau taknak couple , kalau memang takde hati lagi dari awal , kenapa declare??? so lelaki2 and perempuan2 di luar sana ... fikir masak-masak sebelum memulakan perhubungan. dan lagi satu ingat pegangan aku yang satu ni , SELAGI TAK TAHU APA ITU CINTA , SELAGI TIADA RASE ANEH DI DALAM HATI SAAT BERTENTANGAN MATA DENGAN SESEORANG , USAHLAH BER - COUPLE. :)

Saturday, December 18, 2010

APA NAMA SEBENAR CIK CUMY???

ramai yang tanye aku pe name sebenar aku. bile ada orang tanye name sebenar aku , jawapan aku mesti sama .. 'jumpe dulu baru sy bagitahu nama sebenar sy'. tp ade je yang dah jumpe aku , aku terlupe nak bagitahu nama sebenar aku , orang tu pon tak tanye aku pun lupe la . hihihi. aku bukan tak bangga dengan nama yang parent aku bagi , lagi2 nama ni arwah bapak aku yang bagi , tapi bagi aku nama ni agak private , ada sebab tersendiri kenapa aku rahsiakan nama sebenar aku. ape sebabnye aku tak boleh lah nak bagitahu korang, hehek.

asal name CUMY ni pun dari jelly sumi tuh , nak jadi sedap .. s tukar jadi c ... so jadilah CUMY. dalam bahase indonesia , cumi adalah sotong. sebutan je sama , ejaan lain.

adalah sorang kawan aku ni nak tau sangat nama sebenar aku , sampaikan die reka nama aku , yang ade sebutan CUMY , korang nak tau tak ape name yang die reka tu??? haa tengok kat bawah ni ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1) CUMYON BINTI HAZELI - melayu

2) KUZICUMYTO HAZELIKATO - jepun

3) CUMYANDY A/P HAZELINGAM - indian

4) SRI CUMYNANG HAZELINGSIH - tak pasti lak name dari negara mane, huhuhuhu

5) SERI CUMYLASARI HAZELINAWATI SEPTIAWAN - jawa

6) CUMYLAH DEWI SUHARTO - indonesia


hahahhaha. dalam banyak2 name yang die bagi ni, SERI CUMYLASARI HAZELINAWATI SEPTIAWAN yang memikat hati aku, hihik. lau akad nikah ni , mahu 36 kali lafaz , berpeluh2 pengantin nak akad, hahahaha.

nak tahu sape yang bagi name2 pelik ni kat aku , ha ni dia orang yang bertanggungjawab meletakkan nama pelik kat aku , kawan aku, hahak

KELAHIRAN BARU DALAM FAMILY CIK CUMY......!!!!

tanggal 18 december 2010 , jam 5.20 pagi lahirlah puteri bongsu Abdul Razak bin Tahir a.k.a abg aku yang ketige. hehehehehe. abg aku ni dah ade 2 hero , akak ipar aku ni teringin nak ade heroin , akhirnye ade rezeki gak akak ipar aku nak kan anak perempuan . lahirnye di Hospital Sungai Buloh. so kat sini aku upload kan pic puteri baru ni , hehehehe



tenangnye die tdo.. hihik


KENAPE BLOG CIK CUMY SENYAP..???

first skali aku nak say sorry sgt2 kat u all yang rajin bukak blog aku and yang setia bace entry aku. banyak sangat perkara yang aku nak kongsikan dengan u all walaupun aku tengah sebok dengan assignment aku, (maklum lah dah nak masuk kolej balik) .

aku lame menyepi sebenarnye bukan ape , bukan aku frust putus cinta ke ape bukan.... cume..... CHARGER LAPTOP AKU ROSAK..!! hahaha, ni pon aku baru je balik dari One Utama ambil charger baru aku nih. sampai umah trus on laptop , terus bukak fb aku , blog aku walaupun tengah kelaparan ni. hehehe. ok lah , so skang korang dah tau kenapa aku menyepi , petang siket nanti aku mulakan dengan entry2 aku .... nantikan.......!!! calo beteyh... mau pergi makan, adeh

Friday, December 10, 2010

PEMANDU BAS TERLAMPAU...

bile di ingat2 balik , aku mesti tergelak sorang2 . alaa bukan lawak ape pon , tapi aku tak sangka lah yang benda ni berlaku and first time berlaku depan mata aku walaupon aku tak nampak apa yang berlaku tapi aku tahu apa yang berlaku.

kejadian berlaku masa aku dengan Yaya balik dari office. kitorang ni takde transport sendiri , so bas mini dengan teksi lah yang jadi transport kitorang setiap hari pergi kerja and balik kerja (praktikal).

lepas dah naik teksi dari pusat bandar bangi , kitorang turun kat seksyen 1 untuk ambil bas mini plak. bermula lah kisahnya....... al-kisaaaaahhhhh.... taiiiiiibbbb... hahahaha.
sampai kat seksyen 1 , kitorang pon turun dari teksi ... then kitorang nak naik bas , kat situ banyak bas , tapi bas2 tu tunggu turn yang mane kena jalan dulu. so kitorang tanye kat sorang pemandu bas ni, nak naik bas yang mane . pastu die tunjuk bas yang kat belakang. dalam bas tu ade orang , ade pemandu bas tu lah. bile pakcik tu panggil pemandu bas (ade dua orang ) yang dalam bas tu die buat tak tahu je , pastu pakcik tu pergi kat bas tu and bagitahu yang ade orang nak naik . then dua orang pemandu bas tu pon keluar lah , mase sorang tu tengah selisih dengan aku , die tak pakai baju and die tengah lap mulot die , then bile aku dah naik bas plak yang lagi sorang ni terus pergi kat seat bas belakang sekali betolkan seluar die and pakai tali pinggang. SO KAT SINI KORANG DAPAT TANGKAP TAK APE YANG AKU NAK BAGITAHU SEBENARNYE NI???? hahahahahaha.... think think

APA ADA PADA PANGGILAN...???

panggilan ape ni?? haha, mesti ramai pembaca kat sini yang ade couple kan , so opkoz majoriti dari korang ade name panggilan manje2 kan , contohnya macam 'abg syg' , 'ayg baby' , 'ami abi' (yang ni jarang , aku je gune, hahak) , 'mama papa' , pe lg , banyak lagi kan , tapi korang pernah terpikir tak , ape ade pada panggilan semua tu? mesti korang akan pikir yang itu tandenye korang adelah loving couple or senang citer ia menunnjukkan yang sebenarnye korang adelah sepasang kekasih , ade jugak yang berpendapat ia adalah sebagai tande hormat , tapi aku percaya mesti ramai yang guna panggilan macam tu sebab nak menunjukkan u all ni pasangan kekasih , betol tak? hahahaha , aku pon pernah ade couple , aku pon due kali lime je , hahaha.

tapi aku percaya mesti ade dalam kalangan kawan2 korang yang ber-couple guna panggilan 'ko aku' je , betol tak? sebab aku pon ade member yang panggil 'ko aku' je dengan bf die. mesti ade segelintir orang yang kalau tengok couple tu panggil 'ko aku' dorang akan cakap "tak romantiknye...." aip!!! jangan salah sangka , 'ko aku' ni lagi romantik tau , cool and relax. hahahaha. tapi ape2 pon panggilan yang kite gunakan , pucuk pangkalnye pada hati masing2 dan cara pembawakan dalam perhubungan korang tuh. tak semestinye yang guna panggilan manje2 ni bahagia. so!! good luck pada yang tengah bercinta and lagi2 yang tengah hangat bercinta sekarang ni. and aku , masih mencari dan terus mencari. wallahu'alam... ;D

p/s: aku dengan kawan aku relax je panggil 'abi ami' , hahak, so sweet.......~~~~ :p

Thursday, December 9, 2010

KENA KEJAR DENGAN JAIS..!!!!

AKU KENA KEJAR DENGAN JAIS..!! BIAR BETOL!!!

hahahahaha lek lu lek luuuuu....!!! hahahahaha relax dulu maksudnya, ala korang ni.. rushing sgt ar, sejahat2 aku tak pernah lagi kena kejar dengan JAIS, hohohoho.

ceritenye macam ni, kejadian berlaku mase hari raye puase baru2 ni. aku dengan kawan2 sekolah aku konvoi ramai2 keluar beraya rumah kawan2, dalam kawasan kampung kitorang je, tapi di sebabkan kawasan rumah aku ni betol2 sebelah kampus UNISEL , so JAIS rajin la masuk buat rondaan. kitorang abes beraye dalam pukul 12 tengah malam. so biase lah anak muda , kitorang dah jarang jumpe , so mase raye ni lah peluang yang ade , masing2 cuti. lepas abes beraye tu kitorang plan ah nak pergi melepak kat tangki UNISEL , memang tu port lepak budak2 bujang. kitorang pon ape lagi , semua gerak pergi situ ah , parking motor masing2 , parking kereta , bukak lagu shuffle kuat2.

tak sampai setengah jam kitorang lepak , tibe2 member aku yang sorang ni datang kat kitorang dengan bawak motor laju2nye bagitau yang die nampak JAIS masuk.

"weyh JAIS weyh JAIS..!! aku nampak van JAIS td". aku ingat ayat die ni, hahahaha

yang kitorang ni ape lagi , masing2 lari bertempiaran. ade yang naik kereta masuk kereta , ade yang naik motor cepat2 start terus pecut. bile di ingat balik memang kelakar giler. aku masuk dalam kereta memang terus gelak pecah perot ah kan. sebenarnye kalau JAIS dapat tangkap kitorang pon bukannye ape, paling sakit pon kitorang kena ceramah je. huhuhuhu. tak puas lepak kat tangki , kitorang lepak depan rumah kawan kitorang lak. kitorang baru nak snap gambar cantik2 kat tangki tu , tapi takpe lah , kat sini aku ade letakkan gambar mase kitorang lepak kat tangki UNISEL tuh dengan pic lepak kat rumah kawan aku mase hari raye hari tu. enjoy lah ea... weeeeeeeeeee~~~~~~~



kat sini lah kitorang lepak tuh , nampak tak tangki UNISEL belakang tu. port tak baik punyeeee




ni pic kat depan rumah kawan aku , korang tengok lah kawan2 aku nih , saket kepale tau kalau layan perangai dak2 laki nih

SEDIHNYE....!! :'(

aku sedih bukan ape , aku sedih sebab . . .

TAK DAPAT NAK UPDATE BLOG UNTUK BEBERAPA HARI NI . . . CHARGER LAPTOP AKU ROSAK . . . (ni pon update kat office) SEDIHNYE......!! BANYAK SANGAT BENDA YANG NAK DI KONGSI...!! HUHUK :'(

nak tau tak kenapa cik cumy suke FOLLOW blog orang??

nak tau ke???


hahaha. kalau korang perasan aku , tiap kali aku masuk blog blogger , aku mesti masuk kat chat box or shout box ke ape ke , then aku akan follow blog tu. nak tau sebab ape??

sebabnye...... nanti senang aku nak usha keseluruhan blog blogger tu , takde lah aku nak carik balik ape link blogger tu. setuju tak cara aku ni?????

so maknenye , aku bukan saje2 follow , ade sebab kenapa aku follow. lagipun aku baru nak menjinakkan diri dalam dunia ber-blogging ni , so thats why aku kena tengok blog lain untuk meningkatkan tahap 'penulisan' aku ni. ;D

Wednesday, December 8, 2010

GOOD NEWS..!!! :D + BAD NEWS ... :'(

tengah aku syok layan bace blog blogger , TIBE2..!!!


"cumy , Puan panggil" , dengar Yaya cakap kat aku. tersentap aku di buatnye.

"hah , nape? aku je ke?" dalam hati aku time ni aku betol2 dah cuak. memang aku ade buat salah , tapi aku betol2 harap bukan nak timbulkan salah aku ni.

"dengan aku sekali lah , jom lah". dengan berat hatinye aku dengan Yaya masuk bilik bos. muke aku tenang je , sok sok suci.

"ambek kerusi , duduk" , bos aku cakap.

"emm you all abes praktikal jumaat ni kan , so , ni saya nak bagi pendapat je lah kan , saya nak bagi cuti kat you all. so hari ni you all last lah , macam mane?"

time ni hati aku dah berbunga riang , kalau ikotkan hati jahat aku ni memang hari ni jugak aku nak last , tapi Yaya mintak hari esok last.

so , TANGGAL 09 DECEMBER 2010 , AKU DAH LAST PRAKTIKAL....!!! BEBAAAAASSSS!!! YEAAAAAAA....!!!!

p/s : tengah dalam kegembiraan tibe2 mak aku call bagitau yang kucing2 aku dah meninggal , yang paling buat aku sedih , dua2 ekor kucing tu kucing kesayangan aku ... :'(
sekor tu aku panggil die pak long , sekor lagi (ni anak buahnye) aku panggil sauh.... :"(
selalunye kalau aku balik umah mak aku , mesti aku carik sauh dulu . lepas ni aku takde dah nak jerit2 kat umah panggil SAUUUUUUHHHHH...!!! :"(

TAK SANGKA NO...............!!!!!

aku jarang sangat bukak nuffnang aku ni, sekali aku bukak... nah haaaaiiii....!!

aku dah dapat 25sen!! ni yang aku tunggu2 selama ni. dah lame aku

berkhidmat dengan nuffnang, akhirnye aku dapat earnings. (eleeehhhh baru

25sen dah kecoh satu dunia) opkoz laaaa.....!! bukan senang tau, dah lama

aku tunggu, walaupun 25sen, lame kelamaan akan meningkat, daripada tak

naik langsung, betol tak??? ape2 pon, thanks nuffnang...!! mwahx mwahx!! ni

yang buat aku rajin nak ber-blogging ni, ;D


[ dah cube nak tunjukkan bukti, tp space blog post aku ni kecik, tak muat, so nanti tak nampak RM nye, tapi seriously, aku tak tipu ]

rindu arwah bapak... :'(

kedebubbb!!!! "Yah..... aku jatuh niiii...!!!"

[tingat mase arwah bapak aku jatuh bilik air dan jerit name mak aku , dan sejak dari tu terus tak boleh jalan..dan sekarang die.... :'( ]

tengah aku sebok2 bace blog blogger2 kat Malaysia ni , tibe2 aku ternampak satu entry "TERIMA KASIH AYAH", terus aku teringat kat arwah bapak aku yang dah pergi meninggalkan dunia ni hampir 4 tahun (14 dec ni genap 4 tahun). tibe2 je aku rase sebak , aku tahan airmata , takkan aku nak nangis plak kat opis ni (time ni kat opis).

dalam keluarga aku , aku paling rapat dengan arwah bapak aku . apa aku nak semuanya dia bagi , takde yang die tak tunaikan , cume satu je yang die tak nak tunaikan..emm (aku pernah mintak handphone mase umur 12 tahun , die tak bagi , huhuhu, padan muke aku) ;p

seminggu sebelum die meninggal , tiap2 hari aku mimpi duit (orang cakap kalau mimpi duit atau emas , orang yang dekat dengan kite nak 'pergi'). dan selama seminggu tu jugak aku asek menangis tak tentu pasal je. sejak die jatuh dari bilik air, aku rase tak sedap hati. aku rase macam ade sesuatu yang sedih yang akan berlaku . aku ingat lagi , kali terakhir arwah bapak aku tenung aku , time tu aku baru lepas mandi , dengan berkemban tuala nye , terbongkok2 mencari baju dalam bakul (bakul tu ade dekat dengan katil tempat arwah bapak aku baring) , time aku tengah mencari2 tu , aku terase ade orang tenung aku , arwah tenung aku lama2 , aku jadi malu sebab aku berkemban , aku pon cakap lah , "ape ni pak pandang2 , malu ah owang", (orang jawe panggil bapak) , bapak aku pon senyum , and toleh tempat lain , huhuhuhu. malus!!

dan itulah kali terakhir arwah bapak aku tenung aku , rupe2 nye itu tanda die nak pergi tinggalkan aku selama2nya... :'(

14 dec 2006 , tepat jam 4.10 petang , hari khamis , lepas azan asar (lepas azan asar , dah masuk hari jumaat , so hari jumaat arwah meninggal) , dengan suasana dingin , syahdu , hujan gerimis , arwah menghembuskan nafasnya yang terakhir meninggalkan isteri dan anak2 yang tercinta dan yang tersayang , meninggalkan hartanya , meninggalkan kawan2nya , meninggalkan saudara2nya , adik beradik dan segala yang ada di dunia ni.
(bile tenguk kawan2 ade ayah , hati mesti tersentuh)

semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atas arwah Tahir Bin Ahmad

AL-FATIHAH..~~

kenapa ade orang panggil aku ADUN..???

nak tau kenape?? hahahaha.
name ni dapat dari kawan kolej aku, yaya. senang citer die ni kawan satu kolej, satu kelas, satu rumah, satu bilik, satu tempat praktikal, ha ambek kau. cukup pakej, lengkap. bermulanye name ADUN ni mase mule2 aku nak daftar masuk kolej tahun 2009. time tu aku nak daftar, aku duduk lah sorang2 kat kerusi tunggu giliran, sambil2 tu tangan aku tak lepas pegang handphone. handphone aku plak sentiase berbunyi, ade panggilan dari abg2 aku, abg angkat aku, kawan2 aku, maklumlah hari pertama masuk kolej and pertama kali uruskan sendiri untuk masuk kolej. dah lah aku tak kenal siape2 kat situ, so okay lah aku teruskan belajar berdikari dari situ, huhuhuhu. sambil aku tengah tunggu giliran, aku on call dengan kwan aku, tak lame lepas tu ade sorang minah ni duduk sebelah aku, aku tak pandang die, aku just tau yang ade perempuan duduk sebelah aku, so takpelah, aku teruskan bergayut. time tu memang aku clumsy sgt, pen jatuh lah, kertas jatuh lah. so aku buat tak tau je lah kan, muke aku suci je ah, sentiase senyum, hahak. motifnye sekarang yang aku nak sampaikan, aku busy dengan hanndphone sepanjang aku nak daftar tu. abes citer kat kolej.

settled hal kat kolej, masuk rumah sewa plak. kenape semester 1 dah duduk rumah sewa? ha, sebabnye, kolej komuniti takde asrama/hostel.. so, sambung balik, aku tak sangka plak yang aku satu rumah dengan minah yang duduk sebelah aku tadi tu, dapat tau pon mase aku borak2 dengan die kat tempat daftar tu, and kitorang satu bilik, tido sebelah2. hehehe. kat rumah pon same gak, tangan aku asek pegang handphone je, al-maklumlah mase tu aku ade bf lagi (la ni single daaaahh). malam tu mase kitorang tengah nak suai kenal dengan budak2 rumah, minah yang duduk sebelah aku mase daftar tadi tu ckp, "dari kat kolej lagi aku tengok handphone ko tak berhenti berbunyi, ingatkan kat rumah dah habis dah, ni ade lagi. busy betol ko ni, ni boleh jadi ADUN banting ni" hahahahaha, SO!! DARI SINI LAH TERCETUSNYA NAME ADUN..!! AND YAYA NI LAH YANG PANGGIL AKU ADUN..!! HAHAK!!

lepas pada tu, bile aku tiap2 hari on call tengah malam, mesti yaya or fee akan ckp (dalam bilik aku ade 3 org termasuk aku) "ade masalah perparitan kat mane plak ADUN?" hahaha. hampeh..so yang panggil aku ADUN, budak2 rumah aku and ade lah kawan2 sekelas aku yang kadang2 panggil ADUN, tapi yaya memang panggil aku ADUN, jarang sangat die nak panggil aku CUMY. :D

END..~~~~

Tuesday, December 7, 2010

TAK DAPAT NAK UPDATE BLOG.. WHY?????

CHARGER LAPTOP ROSAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKK...........!!!!! HUWAAAAARRRGGGHHHHHHHH........!!!!!! ARI TU SKRIN PROBLEM, NI CHARGER LAK, MELAMPAU BETOL LAH COMPAQ NIH!! HOH!!!!

Monday, December 6, 2010

CERITA AKU KAT MELAKA, 03 DEC 2010 - 05 DEC 2010

huwaaaarrrggghhh penatnyeee..nak g keje pon malas jek, semalam baru je balik dari bercuti kat melaka. pagi jumaat aku bangun awal2 pagi nak ambek train ke shah alam. kat umah dah plan baik punye nak beli tiket terus ke shah alam, coz rm5 je. then aku pegi lah kat mesin tiket ktm ukm, time tu aku ingat yang aku nak beli tiket terus ke shah alam, dah memandangkan kat mesin tak boleh bagi balance aku, aku pegi lah beli tiket kat kaunter. time aku tengah beratur belakang sorang mamat ni, aku dengar mamat ni nak beli tiket ke kl sentral, yang aku ni plak, otak entah kemane, sampai je giliran aku, aku pegi cakap yang aku nak tiket ke kl sentral, adusss!!!! dah lari budget aku, pe nak buat, tak kan nak patah balik tukar tiket plak, redha je la...naseb baek aku dah beli tiket bas.

lepas aku selamat sampai di shah alam, aku naik teksi ke stesyen bas seksyen 17. dalam wallet aku time tu ade rm7 je..!! aku lupe nak cucuk duit hari khamis tu. huhuhuhu, time ni aku tawakal je, mintak2 lah cukup, ALHAMDULILLAH...duit teksi aku kene rm5.80 ... aku bg uncle tu rm6, aku halalkan 0.20 sen. nasib baik tiket bas aku dah beli seminggu sebelum aku bertolak. aku pon tunggu lah bas kat stesyen tu sampai bas aku sampai. aku naik bas double dacker transnasional, aku duduk tingkat atas. masuk dalam bas, dapat tempat duduk, aku terus tido. ngantok gler, malam tu aku tido lambat. sampai plak kat melaka sentral pukul 3 setengah lebih, balak member aku ni plak suruh aku tunggu kat situ sampai dia datang, dia ade keje siket. okay lah, aku boleh terime, and aku ronda2 dulu kat melaka sentral tu, aku beli lah ape yang aku nak beli. so...ade hikmahnye nape duit aku banyak abes kat melaka sentral tu sebelum aku dapat jalan-jalan kat bandaraya melaka. nak tau kenapa?? hahha.. nak tau, bace sampai abes. then MR GENJI a.k.a balak member aku ni, ambek aku pukul 5.30 petang, berape lame aku tunggu, seriously, bontot aku kebas time tu duduk lame2. penat tunggu orang lame sgt tanpa buat apa2. tapi takpe lah, aku maafkan, jalan jem, maklum lah, dah petang, rumah die pon kat jasin, bukannye dekat sangat dengan melaka sentral. dia datang ambek aku dengan adek die..Amir and kawan die..kitorang panggil Ah Teng (si pemandu), die ni melayu, korang jangan sangka die cina plak. so dalam kereta tu ade 3 boy and aku. pergghh..!! cari maut. so okay lah, as a friend. then kitorang terus gerak ke Bukit Rambai, ambek kawan aku, Ieja (awek Genji). sampai kat Bukit Rambai pukul 6.30 petang. punye lah susah nak cari rumah mak angkat Ieja ni. dengan kesabaran yang Ah Teng ade, kitorang mencari dan terus mencari akhirnye sampai lah kami di rumah mak angkat Ieja di Taman Bukit Rambai Indah, Melaka. mak angkat die suruh kitorang masuk dulu, minum2. yang jejaka2 tampan semua ni (Ah Teng paling ensem!!) malu2. tapi akhirnya masuk jugak lepas dorang abes 'berasap' kat luar rumah.

pukul 7 petang, kitorang mulakan perjalanan kitorang ke tempat penginapan aku dan Ieja. rumah yang kitorang nak tumpang sepanjang kitorang kat Melaka ni rumah sewa student Kolej Komuniti Selandar. so taman perumahannya betul2 depan Kolej ni. actually ni rumah sewa awek Amir, Fatin namenye or kitorang panggil die Aten. so dalam pukul 8 malam kitorang sampai lah kat Taman Jus Perdana, Selandar. kitorang stay lah situ selama 3 hari 2 malam. sampai je kat rumah tu, aku rehat2 jap dengan Ieja, Aten dah keluar dulu dengan Amir. lepas aku mandi, Genji call suruh kitorang datang kedai makan kat depan taman perumahan ni. kebetulan aku memang lapar sangat dari pagi aku tak makan nasi. malam tu kitorang memang plan nak keluar lepas makan..tapi Ah Teng plak dapat call dari kawan die suruh ambek kat Seremban. kawan die ni nak balik Melaka, tapi dah tengah malam takde bas ke Melaka, Ah Teng yang tengah letih sangat2 tu kena pegi jugak lah ambek dorang kat Seremban, Genji temankan. lepas Ah Teng dengan Genji hantar kitorang kat rumah, dorang terus gerak pergi Seremban. diorang suruh kitorang tido dulu, so aku tido ah dulu. nikmatnyeeeeee.....~~~

pukul 2.30 pagi Ieja dapat mesej dari Genji. Genji suruh kitorang bersiap, die dah nak sampai. aku bangun, gosok gigi, basuh muka, terus bersiap. destinasi pertama kitorang awal pagi tu ialah kat Dataran. alaa..kat kapal yang besar tu. kitorang lepak tepi sungai laluan cruise and bot. kitorang lepak tak ramai, 2 kereta je, so semuanya dalam 9 orang, termasuk Amir dengan Aten and kawan2 kolej Aten. tak lama kitorang lepak kat situ, then kitorang pergi lepak kat tepi pantai (de batu2, xde pasir pantai) kat tempat Eye On Malaysia dulu tu. sekarang dah takde dah. yang couple dating lah dengan couple diorang. aku dengan Ah Teng je bukan couple, so kitorang lah ber'dating', hahahaha. Ah Teng ah temankan aku sepanjang aku kat sane, takkan aku nak kacau daun Ieja plak kan. kitorang duduk lah kat batu2 kat situ sambil tengok bintang2, banyak bintang hari tu, cuaca memang baik. lepas lepak kat situ, kitorang lepak kat maple, minum2, makan2. pup pap pup pap, masing2 gerak balik rumah, sampai rumah pukul 6.15 pagi. ambek kau..!! hahaha. relax jap, borak2 dengan Aten, gelak2, dah penat, masing2 masuk bilik, tido.

pukul 2 petang baru bangun..!!! letih dowh, lagi2 aku ni, sampai dari KL tak rehat pon. hari sabtu tu keluar kejap je pergi beli tiket. aku, Ieja, Ah Teng dengan Genji. sampai kat Melaka Sentral, aku dengan Ah Teng turun pergi beli tiket bas. lepas beli tiket bas, pergi jasin plak, ambek kek untuk wedding (family angkat Ah Teng). lepas ambek kek, diorang terus hantar kitorang balik, hari sabtu tu tak keluar melepak pun, family angkat Ah Teng ade kenduri kawen. so takpe lah, kalau kitorang keluar malam tu pun kitorang tak dapat keluar dari kereta, satu Melaka hujan malam tu.

besoknye, hari Ahad, 5 Dec 2010, aku dengan Ieja dah nak berangkat pulang ke Shah Alam. Ah Teng dengan Genji hantar kitorang kat Melaka Sentral, Amir tak ikot, malam tu die keluar dengan Aten, balik lambat, huhuhu. sampai kat Melaka Sentral dalam pukul 11.50am macam tu, lepak2 jap dalam kereta sampai pukul 12.20am baru lah kitorang keluar dari kereta, bersalam perpisahan, kami semua beredar bawa haluan masing2. bye Melaka.... :'(

perkara yang aku kesal sepanjang aku kat Melaka:-
1) tak dapat berjalan kat bandaraya Melaka
2) tak snap gambar sepanjang aku kat sane.
3) terlupa nak snap gambar dengan Ah Teng, (arrghhhhh)

shedih shangat...!! :'(




Wednesday, December 1, 2010

ABC = AIR BATU CAMPUR, HEHEK. TAG DR ~LOLZ~ .....

JWAPAN IKHLAS DR HATI, AHAKZ!!

A. AVAILABLE = maybe, ahakz!!
B. BIRTHDAY = 26 january 1991
C. CRUSHING ON = errrkkk...
D. DRINK YOU HAD LAST = teh o ais
E. EASIEST PERSON TO TALK = orang yang tak sombong
F. FAVOURITE SONG AT THE MOMENT = tak ku sangka tak ku duga (apit & acit)
H. HOMETOWN = kuala kurau,perak n balik pulau, penang (sebelah mak), batu pahat johor (sblh arwh ayh), bestari jaya (umah family)
I. IN LOVE WITH = secret, ehekz
J. JUNGGLE = errrkkk (dont know)
K. KILLED SOMEONE = errrrkkk emm
L. LONGGEST CAR RIDE = tak pandai drive
M. MILKSHAKE FLAVOUR = ape2 jer
N. NUMBER OF SIBLING = 6th
O. ONE WISH = nak grad, nak kawen
P. PERSON YOU CALLED LAST = safiq (kwn rapat aku)
Q. QUESTION = aku grad ke tak nanti ek?
R. REASON TO SMILE = senyum itu sedekah
S. SONG YOU LAST HEARD = tak ku sangka tak ku duga
T. TIME YOU WAKE UP = 6.50am
U. UNDERWEAR COLOUR = private..!!
W. WORST HABIT = gigit kuku
Y. YOYOS ARE = errrkkkk
Z. ZODIAC SIGN = AQUARIUS

Saturday, November 27, 2010

BOYFRIEND CUMY????!!!!

dey dey dey...!!! mmg boyfriend tp bukan special lagi ok. huhuhuhu. ade satu entry aku penah sebut name CIF INSPECTOR AZRUL SAFIQ kan, kowang nak tgk tak owgnye mcm mane??? hahhahaahhaha nak tgk ke??? x yah la ea, nak ke??? huhuhuhuhuu. nak tgk gak ke??? bukan handsome pon..... x yah lah ea. hehek. ok lah ok lah.... jeng jeng jeng...!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

aku ngan die, ehek. kawan je ok!!

Friday, November 26, 2010

APE PENDAPAT ANDA TENTANG PEREMPUAN/WANITA/GADIS BERPURDAH..?

hah! pe pendapat korang?? kalau korang tanya pendapat aku, berpurdah dengan niat yang baik, sedikit sebanyak akan menjaga diri dan tingkah laku kita. lelaki pon takut nak dekat dengan perempuan berpurdah. ehmm tp tak tau lah kan, kwn2 aku kalau nampak perempuan berpurdah and pakai tudung labuh2 nih mesti diorang akan cakap, 'alaa ko tak tau, yang bertutup litup ni pun dasyat tau!', so...no komen, huhuhuhu. apa2 pon, secara peribadinya, aku agak tertarik dengan perempuan berpurdah. dan sedikit sebanyak aku kagum dengan jutawan kosmetik, pengasas sendayu tinggi, puan rozita yang telah mengubah imej beliau dengan berpurdah. walaupon berpurdah tapi tetap bergaya. dan kagum jugak dengan wahida (wassini) isteri kepada ustaz akhill hayy..yang telah berpurdah tapi tetap bergaya. hehehehe. bile lah aku nak berpurdah pulak ea, mudah-mudahan dapat hidayah dari-Nya.

satu hari nanti aku mesti macam ni, insyaallah...

waheeda

puan rozita (pengasas sendayu tinggi)

its me!! hihik

TERASE TERASE..!!

HUWAAAARRRGGGHHHH...!! pas bace entry khairulakmalazman.blogspot.com/2010/11/girl-tudung-vs-girl-freehair.html

aku terus buang pic free hair aku kat blog nih, sape2 yang pernah usha blog aku sebelum ni tau ah yang ku ade letak pic tak pakai tudung, hohohohoho insaf2.

sebelum ni aku buang semua pic free hair aku kat facebook lepas kene tegur dengan kawan aku. aku pon rasa serba salah and insafnya, aku pun buang pic2 tu. uhuk!! dah takde sape tengok rambut aku dah pasni. hohohohoho

(terasenyeeeeeee, tp xpe, bende yang baik)

BAHASA MELAYU BAHASA KEBANGSAAN...

KEBANGSAAN JE KE??? persoalannye, tak 100% bangsa melayu berbangga dengan bahasa melayu, ape kejadahnya?? aku respect dengan orang jepun sebab diorang bangga dengan bahasa diorang sampaikan diorang tak cakap bahasa inggeris. kenapa malaysia tak macam tu ye??? mungkin ada sebabnye. belajar bahasa inggeris and tahu bahasa inggeris juge ada kebaikannye, tapi kita sebok2 balajar bahasa diorang kenape diorang tak sebok2 belajar bahasa kita??? soalan ni yang sentiasa bermain dalam pikiran aku. buktinye??? ok, ni perbualan aku dengan yaya, kawan kolej aku, kawan satu rumah,kawan satu bilik, kawan satu tempat praktikal. . .masa ni kami tengah tengok berita utama tv3,

YAYA : ko tgk, orang jepun, mane nak ckp bahase inggeris, diorang bangga dengan bahasa diorang weyh, pegi mane2 diorang cakap bahasa diorang. tak de nak menggelabah cakap bahasa inggeris. aku call resort ******* *** , die ckp pe tau?! 'can you speak english?'. ek eleeehhh kau dah duduk malaysia kau cakap ah melayu.

AKU : dia cakap macam tu??? orang jepun relax je cakap bahasa dia, kita ni rakyat malaysia kene ah bangga dengan bahasa kita.pastu ko speak ah dengan dia? melayu ke ape?

YAYA : india. india2 pon kau dah duduk malaysia cakap ah melayu. speak ah. (panas hati)

hahahahhaha. kata bangga jadi anak malaysia, tapi bahasa melayu pun tak nak cakap dah. pura2 bangga dengan Malaysia, cait.!!!!

(kalau ikotkan hati taknak belajar bahasa inggeris, nak jadi macam orang jepun, guna bahasa sendiri, biar orang asing pulak yang belajar bahasa malaysia)

Wednesday, November 24, 2010

NGIDAM STRAWBERRY CHOCOLATE..!! ;p

perrrgghhh bukak google image, search strawberry chocolate, terliur beb!! nampak sedap je. dengan warna merah menyala strawberry, warna coklat pekatnye coklat yang cair lagi manis. bayangkan rasa strawberry yang masam2 manis tu di celup dengan rasa lemak coklat, perrggghh!! terangkat..!! hahahaha

dah ngidam2 ni, mungkin rezeki aku lah agaknya, masa aku kat rumah sewa aku kat bangi ni, aku pergi lah dapur nak minum air, then aku bukak freezer, aku nampak sekotak strawberry coklat. tapi aku takde lah nak ambik, mungkin tu budak rumah aku punya, kawan sebilik aku cakap strawberry chocolate tu akak kat rumah aku tu punya, akak tu baru balik dari cameron highlands. aku dengan hampanya tutup lah freezer tuh lambat2 sambil pandang kotak strawberry chocolate tu. :(

malam semalam (23/11/2010), aku online facebook kat ruang tamu sambil borak2 dengan kawan sebilik aku ni, TIBA2!!! akak kat rumah aku tu cakap, 'eh, u all kalau nak mkn strawberry coklat ni mkn lah, sy saje je beli', PERRGGGHH!!! menusuk beb!!! tapi aku takde lah batak sangat depan die. dah sebok2 online, aku lupa plak nak mkn strawberry coklat tu malam tadi. takpe lah, balik keje ni aku terus masuk dapur and rembat strawberry coklat tuh, YUMMYYYYYYY...!!! ;P

ni aku ade la upload gambar strawberry chocolate tu, tp gambar ni aku cilok kat google image, huhuhuhu

terliur tak??? huhuhhu

macam ni lah rupe starwberry coklat dalam freezer kat rumah aku tu

agak2 birthday aku bulan january nanti aku dapat tak kek macam ni..?? uhuk :'(

Sunday, November 21, 2010

BALIK KAMPONG HO HO HO BALIK KAMPONG...

nyanyi2 lak aku nih mlm2 nih, huhuhu, adoyaaiii penatnye baru balek dari kampung ptg td, mujur family nak antakan aku terus ke bangi. ari jumaat ari tuh aku ngn sebahagian dari adik beradik aku ngn mak aku pulang ke kampung family arwah ayah aku kat batu pahat johor. balik ni pon sebab ade kenduri kawen, cousin aku yg dah 40an baru nak kawen, huhuhuhuhu bujang k, bkn duda, now tak bujang dah. cousin aku nih cikgu so wife die pon cikgu jugak kat johor. letih yg tak terhingga, sakit pinggang aku duduk dalam kereta selama 4 jam, dah lah naik kereta viva, so paham2 je lah kan sit belakang kereta viva macam mana. huhuhuhu. balik kampung kali ni pun 2 kereta je. abg2 aku yg lain semua tak dapat balik sebab, abg aku yg second wife nye baru bersalin so ada anak kecik, kang tak selesa lak anaknya tuh bila orang ramai2. abg aku yang ketiga ni pulak wife nye tengah mengandung and tgh tunggu hari je nak 'meletop' huhuhhuuhu, tengah sarat, so tak boleh berjalan jauh2. so tak ramai lah yang balik kampung.

ermm something yang sangat mengembirakan aku masa balik kampung nih, alhamdulillah aku dapat berjumpa dengan ex boyfriend aku masa tahun 2009, huhuhuhu aku couple tak lama dengan mamat ni. selama ni member kau yang jumpe dia dulu masa member aku kerja kat batu pahat tuh. emmm kitowang berjumpa kat depan hospital pantai batu pahat tempat dia bekerja. perjumpaan kitorang nih tak dirancang, alhamdulillah Tuhan aturkan yang terbaik untuk perjumpaan kami ni walaupon kami dah tak bersama lagi, perjumpaan hanya sebagai sahabat. actually dia sedara aku je, tapi sedara jauh laa.. huhuhuhu. so thanks pada yang maha Esa coz pertemukan aku dengan MR TWEETY and now he is very cute and smart boy, hehek. and thanks jugak kat abg aku coz sudi nak bawakkan aku ke hospital pantai untuk aku berjumpa dengan MR TWEETY nih. tak tau lah bila dapat jumpa lagi, mungkin masa kenduri kawin dia nanti agaknye, hurmmm :(

Thursday, November 18, 2010

BARAKA ALLAH - MAHER ZAIN



We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

Wednesday, November 17, 2010

SORRY SORRY - SUPER JUNIOR





Sorry Sorry Sorry Sorry
Naega naega naega meonjeo

Nege nege nege ppajyeo
Ppajyeo ppajyeo beoryeo baby

Shawty Shawty Shawty Shawty
Nuni busyeo busyeo busyeo

Sumi makhyeo makhyeo makhyeo
Naega michyeo michyeo baby

Baraboneun nunbit soge
Nunbit soge naneun machi

Naneun machi mwoe hollin nom
Ijen beoseonajido motae

Georeooneun neoui moseup
Neoui moseup neoneun machi

Nae simjangeul barpgo wannabwa
Ijen beoseonajido motae

Eodil gana dangdanghage
Utneun neoneun maeryeokjeok

Chakhan yeoja ilsaegiran
Saenggakdeureun bopyeonjeok

Dodohage geochim eopge
Jeongmal neoneun hwansangjeok

Dorikil su eobseulmankeum
Nege ppajyeo beoryeosseo

Sorry Sorry Sorry Sorry
Naega naega naega meonjeo

Nege nege nege ppajyeo
Ppajyeo ppajyeo beoryeo baby

Shawty Shawty Shawty Shawty
Nuni busyeo busyeo busyeo

Sumi makhyeo makhyeo makhyeo
Naega michyeo michyeo baby

Ttanttan ttanttada tta ttaranttan
Ttanttan ttanttada tta

Nege banhaebeoryeosseo baby
Ttanttan ttanttada tta ttaranttan

Ttanttan ttanttada tta ttarappappara
Hey girl gir gir gir gir gir girl I

Nunmantteumyeon ni saenggak Hey girl
Janakkaena sasil neo hana bakke anboyeo

Malhaebwa ni mame naega
Malhaebwa jari jabanneunji

Malhaejwo naege malhaejwo
Naneun babo babo babo

Jubyeon saramdeureun malhae
Naega neomu jeokgeukjeok

I sesange geureon saram
Eodi handurinyago

Geugeol molla geunyeol molla
Sigihamyeo haneun mal

Naega bureopdamyeon geugeon
Geudaedeuri jineun geo

Sorry Sorry Sorry Sorry
Naega naega naega meonjeo

Nege nege nege ppajyeo
Ppajyeo ppajyeo beoryeo baby

Shawty Shawty Shawty Shawty
Nuni busyeo busyeo busyeo

Sumi makhyeo makhyeo makhyeo
Naega michyeo michyeo baby

Ttanttan ttanttada tta ttaranttan
Ttanttan ttanttada tta

Nege banhaebeoryeosseo baby
Ttanttan ttanttada tta ttararara

Ttanttan ttanttada tta ttarappappara

Let's dance dance dance dance
Let's dance dance dance dance

Let's dance dance dance dance
Dance dance

Hey ije geuman naege wajullae
Jeongmal michil geotman gata yeah

Nan neoman saranghago sipeo
Jeoldae dasi hannun pal saenggak eobseo hey

Aeiniragiboda chingugateun
Naega doego sipeo

Neoui modeun gomin seulpeum
Hamkke ganjikhagopa

Dasi eobseul mankeum mankeum
Neoreul neomu saranghae

Naega baran saram niga baro geu
That that that girl

Sorry Sorry Sorry Sorry
Naega naega naega meonjeo

Nege nege nege ppajyeo
Ppajyeo ppajyeo beoryeo baby

Shawty Shawty Shawty Shawty
Nuni busyeo busyeo busyeo

Sumi makhyeo makhyeo makhyeo
Naega michyeo michyeo baby

Tuesday, November 16, 2010

SALAH COACH..!!

hahaha, pe cter sbnrnye nih, ok, ni cter mase aku mule2 nak belajar naik train sorang2. berdikari la kononnya. ok lah, bermula ceritanye, aku ni kan tengah praktikal kat bangi, so rumah aku dekat je dengan ktm ukm, so aku kena lah belajar naik train sendiri kalau nak balik umah mak aku. mak aku dah tetapkan syarat takkan ambil aku kat bangi and suruh aku balik sendiri, nak tak nak aku pun ikutlah perintah ibuku, hahaha. then nak tau ape jd?? kawan opis aku antarlah aku kat ktm, aku pon beli lah tiket train sendiri. aku pergi kat mesin tiket. aku pun try masukkan duit banyak kali tapi tak boleh masuk, tangan dah menggigil, lagi berapa minit je train ke rawang nak sampai. aku dah nak menangis ni. tak lama lepas tuh, pakcik yang kerja kat ktm tu pon keluar dari opis dia, dia pon tanye la kat aku...,

pakcik : kenape ni sedih2 ni.... mesin buat hal ya..oloh siannye die..
aku : pakcik tolong buatkan boleh tak, train sy dah nak sampai..
pakcik : boleh..nak pergi mana ni..??
aku : kuang ... (dengan muka sedih)

(pakcik tu pun tolong aku beli tiket kat mesin tuh)

pakcik : haa nah, jangan nangis2 tau, hati2..
aku : thx pakcik...

hihik, thx pakciiiiikkkkk ktm...!!!

hahahhaha tu yg pertama, lepas dah settled hal tiket, train pon sampai, aku pergi naik coach yg depan skali, masuk jek dalam coach aku tak dapat sit, penuh, so berdiri lah jawabnya, tengok mamat handsome2. hahahaha, mungkin ada student ukm dalam tuh, ramai lelaki, perempuan ada berape kerat jek, bile aku pikir2 balik rupe-rupenye aku tersalah coach!! adus! patotlah diorang pandang aku semacam jek. aku pon nak cover line punye pasal, aku suruh kawan aku call aku, hahahaha selamat lah kawan aku tuh memahami, thx CIF INSPEKTOR AZRUL SAFIQ..!! hihihihi. lama kelamaan, train sampai kat station kl sentral, baru lah aku dapat duduk and ada jugalah perempuan dalam coach tu, ape2 pon selamat tak ada apa2 berlaku kat aku.... ;)

Monday, November 15, 2010

KHIDMAT UPAH MENAIP

sy mengambil upah menaip semula (retype) SAHAJA... harga seperti di bawah

> english and bahasa melayu

> 1 page = RM 1

> masa bergantung pada kehendak pelanggan dan jumlah kertas.

sebarang pertanyaan dan permintaan,

email : cikcumy@hotmail.com
h/p : 019-7251164 (cumy)

Sunday, November 14, 2010

apit,din,rizal...luahan hati




pertama kali ku dengar suaramu
sayunya hatiku merindui dirimu
walaupun belum kita bersua muka
namun aku tetap jatuh cinta

pertama kali ku bertemu denganmu
sayunya hatiku melihat senyumanmu
aku mengharap engkau menerimaku
kerna aku bersedia menyintaimu

akan ku renang lautan yg berapi
membuktikan kehebatannya cinta ini
tetapi jikalau kau meninggalkan aku
terhiris hati ini.terguris jiwa ini.
menangis tak berlagu..ohhhh...

biarpun ombak yg merubah pantai
kasih ku tak kan hancur berderai
biarpun hari berganti hari
dirimu tetap ku nanti ohhhh...

sayangku pimpinkan tangan ku
menuju mahligai bahgia..
kita bersama nikmati kisah cinta
hidup bagaikan di syurga
ohhhh..kasih...

Friday, November 12, 2010

KENDURI KENDURI KENDURI....

ha!! bukan kenduri kawen aku keyh, but kenduri cukur jambul anak buah aku yg ke 6.. UFAIRAH QALISA... gigirl keyh!!. ni baby merdeka auw, die lahir 31 ogos 2010, kat hospital sungai buloh.... actually ni anak ketiga abg aku. majlis ni diadakan di rumah abg aku kat desa kundang, rawang. so.. u all tgk lah ade serba sedikit gambar masa majlis tuh... see..!! ;D


UFAIRAH QALISA

x npk muke la pulok.. segan nak g dpn2 snap, yg snap nye aku, weeeee~~~

tiap kali aku dukung die msti die nak mrengek, failed la aku nih

me, qalisa, mak n akak, (da mcm aku lak mak budak nih, hahak)

cukup la ea, mls nk upload byk2, hehek, weeeeeeeeeee~~~~~~~

ilangkan tension sejenak...

1)Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak

2) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

3) Binatang ape power Karate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

4) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

5) Saya ade 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

6) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

7) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

8) Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

9) Ape beza secretary baik ngan secretary kurang baik?
Answer: - secretary baik..................'Selamat pagi tuan'.
- Secretary kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

10) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...hehe

11) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' boleh diangkat...

12) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape..

FOR THE REST OF MY LIFE ~ MAHER ZAIN


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

Thursday, November 11, 2010

BULAN SEDIH AND BENGANG + SAKET HATI

SEDIH..
member kapal aku dah mula start naik kapal malam tadi.. sedihnya.. dah berjauhan. nasib baik kali ni dia balik sempat gak ah berjumpa and lepak2 kat putrajaya. hurmm tak plan pon nak jumpa hari tu, tapi dah kbetulan ke putrajaya, terus jumpa. now dia dah jauh.. bye2.. selamat tinggal Malaysia.. :'(

mesej dr dia.. : "jalan dulu. selamat tggal Malaysia.."
mesej dr aku.. : "bye..selamat tggl. jgn lupe cumy k.. :'( "

BENGANG..
kenape lelaki ni susah sgt nak jujur dgn perempuan ea?? bkn nak membenci kaum adam, tp kasihanilah kaum hawa yang lemah ni. ramai sangat laki org yg nak dgn aku. tak cukup cantik and baik lagi ke bini kowang tu weyh.. hoh! failed!

SAKET HATI..
saket hati dengan bos aku, dah lah gaji x bg (walaupon praktikal) pastu kje nk cepat siap and on time jek, lau bg gaji sedap la sket nak wat keje tuh, sebarang hiburan pon x leyh ade kat opis nih, bosan tol! stress!!

Wednesday, September 29, 2010

TIDUR SERANJANG DGN SUAMI ORG..!!

Teman saya ini (katakanlah namanya Ema, 25 tahun) bekerja dengan satu perusahaan konsultan yang tidak terlalu besar sebagai assistant dan salah seorang partner pada perusahaan konsultan tersebut (Kita sebut saja namanya Andy).Ema sangat mengkagumi profil dan karakter Andy.

Sebut saja semua hal yang baik, maka Andy memilikinya. Otak yang cemerlang, sikap yang profesionaldan gentleman, penampilan yang selalu rapi and nice looking serta usia baru 34 tahun (waktu itu). Ema pula adalah seorang wanita yang memiliki segala yang diidamkan oleh seorang lelaki,bentuk tubuh yang sempurna,paras yang cantik,fikiran matang serta bijak,berpewatakan ceria & suka tersenyum.

Disebabkan Ema selalu bertugas bersama Andy maka Ema akhirnya mulai menyayang i Andy lebih dari team partner & Ema membiarkan saja perasaannya kepada Andy tumbuh tanpa halangan. Semakin hari dia semakinjatuh hati kepada Andy.

Andy bukannya tidak tahu akan hal itu tetapi sikapnya yang profesional
di pejabat yang tidak membiarkan hal-hal pribadi mencampuriurusan
pejabat membuat Ema semakin mengkagumi peribadi Andy.

Suatu hari urusan pejabat membuat mereka berdua harus pergi kebeberapa lokasi di seluruh Negara. Inilah ceritanya.

Untuk memudahkan pergerakan, mereka naik pesawat ke Penang dan menyewa kereta untuk melakukan perjalanan darat di sekitar B'worth , Perak, Kedah dan Perlis dalam rangka melakukan suatu survey khusus untuk kepentingan klien.

Entah bagaimana silapnya mereka, pada waktu malam menginap di sebuah hotel kecil. Sebenarnya Andy ingin memesan 2 kamar tetapi kerana hanya ada 1 kamar maka dia meminta pendapat Ema. Kerana memang sudah sangat penat Ema setuju untuk sekamar dengan Andy (sebenarnya Ema agak "sedikit senang" dengan kondisi darurat tersebut)!

Kerana berasa panas, maka Andy membuka jendela kamar. Masalahnya, kamar tersbut hanya memiliki 1 ranjang berukuran panjang dan tidak memiliki kursi panjang. Tidak mungkin bagi Ema untuk meminta Andy tidur di lantai. Jadi akhirnya mereka tidur sekatil setelah Andy berjanji bahwa dia tidak akan melakukan hal yang bukan- bukan.

Sebenarnya Ema tidak pernah tidur sekatil dengan seorang lelaki apatah lagi Andy adalah suami orang! Sebagai seorang wanita jantungnya berdebar sangat kencang kerana tidur seranjang dengan lelaki sopan yang sangat diadmirekannnya. Kaki mereka beberapa kali saling bersentuhan kerana katilnya memang kecil.

Setelah setengah jam, angin malam yang masuk melalui jendela membuat Ema merasa kedinginan sehingga dia memberanikan diri bertanya kepada Andy:
"Abang Andy, Ema kesejukan nih. Boleh tak minta tolong jendelanya
ditutup saja?"

Andy tidak langsung menjawab dan Ema berpikir Andy sudah tertidur
sehingga dia berkata lagi:
"Abg Andy..."

Kali ini Andy langsung menjawab:
"Ema, kamu kesejukan ya? MAUKAH KAMU MALAM INI KAMU BERTINDAK SEPERTI ISTERI SAYA?"

Jantung Ema terasa berhenti berdetik. Jantungnya langsung gemuruh
mendengar pertanyaan Andy. Dengan hati-hati ia bertanya:
"Maksud abg Andy?"

"Maksud saya, bolehkah Ema tolong tutupkan sendiri tingkap yang terbuka tu, seperti yang selalu dibuat oleh isteri saya dirumah?!"

Wah, wah,wah...tekun baca nmpak... Tension kan . Boleh imagine muka semua orang. Dah sekarang boleh balik buat kerja yang patut dibuat.

FIRST NIGHT....

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini.Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu.

"Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku Hanya mengangguk tanda setuju.

Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang Menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya untuk Menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg...."

"Tik..tik..tik..tik..."

"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi... Selamat Pengantin Baru,

Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah!!!

TAMAT

P/S: ...... buka leerRRRR hadiah tuu duluu>>> hihihee

Tuesday, September 28, 2010

RINDU..????

Hahahaa, mesti you all pikir aku rindu kat kekasih kan?? sorry sikit ea.. cik cumy still single okay.. em, sebenarnya aku dah rindu sangat kat kolej aku. Dah lama tak kena marah dengan lecturer, dah lama tak buat assignment sampai pagi, dah lama tak habiskan duit print assignments.. hahaha. macam2 lagi lah. rindu sangat kat kawan2 kolej, suasana kat kolej, rindu time berjalan kaki pergi kolej.. waahhh!! banyaknye yang aku rindukan. Baru berapa bulan je aku tinggalkan kolej buat sementara waktu coz aku tengah praktikal sekarang ni. Tapi apa2 pun... baru-baru ni aku ada pergi Banting jap, saje nak melangkah ke sana dengan kawan2 kolej aku, sambil2 tu kitorang pergi beraya umah kawan kolej yang lagi sowang ni, dia orang Banting. Tempatnye tak jauh dengan tempat kes Dato' Sosilawati tu. Aku berkesempatan jugak lah tengok sungai yang abu nya di buang tu.

Dengar-dengar cerita Banting sekarang ni dah popular sejak kes Dato' Sosilawati tu. kalau tak dulu tak ramai yang tahu Banting ni wujud. Aku tahu Banting ni wujud pon start dari aku nak mohon masuk kolej dulu.


p/s: byk kes kematian kat Banting selame ni rupenye, patutlah berantu jek, weeeee~~~~~~~

Tuesday, August 24, 2010

TANDA-TANDA KEMATIAN

100 HARI SEBELUM KEMATIAN:

Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 HARI SEBELUM KEMATIAN:

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 HARI SEBELUM KEMATIAN :

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 HARI SEBELUM KEMATIAN:

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 HARI SEBELUM KEMATIAN:

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

TANDA AKHIR SEBELUM KEMATIAN:

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

p/s: ingt mati ingat sakit ingatlah saat kau sulit, ingat2 hidup cuma satu kali....renung2kan lah

Thursday, August 5, 2010

oh TIDAAAAKKKKKK...!!!!!

kenapa ni????

yang pertama..sepanjang hidup aku, aku tak pernah amalkan cara hidup aku naik bas pergi mana-mana. tapi buat kesekian kalinya, lepas aku pindah rumah baru ni, aku kena lah pergi kerja naik bas then naik teksi. oh my God.. memang betul-betul boleh buat aku kurus sebab potong duit makan aku. keluar dari rumah nak ke pondok tunggu bas pulak dekat memang lah dekat, tapi penat juga nak menapak. nak naik rumah aku tu pulak berbukit, nak turun boleh lagi lah, kalau naik memang penat vs mengah. lagi-lagi badan chubby macam aku ni kan. tapi yang best nya, rumah aku dekat dengan KTM, so panjang lah langkah aku ni nanti. haha~~

yang kedua.. lepas naik teksi nak pergi office, aku dengan officemate aku turun dari teksi kat depan kedai makan. kitorang nak breakfast dulu sebelum masuk office. then kitorang pun breakfast lah sama-sama. lepas aku dah habis makan aku nak pergi basuh mulut kat sinki. tengah aku berjalan dengan penuh yakinnya, aku tak perasan ada air bertakung sikit kat lantai kedai tu, apa lagi aku nak tergelincir lah, nasib baik tak jatuh tersungkur kalau tak mesti aku di ketawakan. tergelincir tu pun ada yang dah gelakkan aku. officemate aku lagi ah, dah gelakkan aku. merah padam muka aku tahan malu. hmm~~

PENGAJARAN = JALAN PANDANG BAWAH

Monday, August 2, 2010

dapat present...!!!

wahhhh!!!! bestnya.....!! dapat hadiah dari officemate yang baru balik dari out station..! hehe~~

maklum lah, aku kan praktikal kat syarikat pelancongan, so officemate aku ni ada trip ke bandung. so dia beli kan aku dan kawan-kawan kat office aku ni t-shirt dari bandung. tapi t-shirt tu macam menyentuh sensitiviti rakyat malaysia je sebab kat depan t-shirt tu tulis I LOVE BANDUNG. huhuhu.. tapi apa-apa pun terima kasih banyak-banyak kat firdaus.... yang dah belikan kitorang t-shirt ni. kalau ada siapa-siapa nampak aku pakai t-shirt tu, itulah t-shirt yang kawan aku belikan kat bandung. sebelum ni dapat key chain dari bandung, ex-officemate aku bagi masa trip dia ke bandung. yang paling mengejutkan aku, si firdaus tu beli seluar jeans original levi's kat bandung hanya berharga RM30..!! wow!!! ni yang membuatkan aku nak pergi bandung ni. huhu~~

nak hadiah lagi...!!! :p

shopping, shopping, dan ...???

hye hye hye..!! pagi isnin yang sgt mengembirakan aku sebab semalam pegi shopping kat shah alam.. apa yang aku nak beli semuanya dapat. nasib baik tak lari budget. banyak lagi lebih ni. haha~~

biasa lah kan, namanya pun orang perempuan, shopping memang hobi kegemaran lagi-lagi bila ada duit. aku pun bukannya selalu sangat shopping ni. setahun dua atau tiga kali je. aku beli pun benda yang penting-penting, benda yang aku gunakan. ehmm nak cerita sikit lah ni kan masa aku tengah tunggu kawan aku beli donut kat big apple kat SACC Mall, ada seorang budak datang kat aku. masa tu aku tengah telefon kawan aku. tapi dah budak tu datang kat aku dan tak nak pergi dari situ walaupun nampak aku tengah call orang, aku pun cakap kat kawan aku nanti aku call balik. then aku tanya lah budak lelaki tu dari mana, nak apa.. pastu dia cakap dia dari rumah anak yatim kat kedah dan nak minta derma sikit. so, aku yang ada duit lebih ni tak ada lah ragu-ragu sangat nak bagi dia derma kan. tapi masa dia bercakap dengan aku dia langsung tak nak pandang mata aku. ke sebab mata aku ni menakutkan sebab pakai eye liner. haha~~ kalau betul budak tu tak menipu, aku gak dapat pahala, tapi kalau budak tu menipu, dia yang dapat dosa. tapi lepas aku bagi derma tu aku lupa pula nak bagi dia duit belanja untuk diri dia. hmm kesian aku tenguk budak tu.

tapi aku berharap sangat yang budak tu jujur dengan aku.

berbalik pada shopping tadi, semalam aku puas bedal 3 perfume kat plaza alam sentral. 2 perfume yang sama, ralph lauren,ralph. 1 lagi tu perfume baru, apa entah namanya, aku lupa pulak. bau nya memang sedap. segar. rugi lak tak ambil perfume baru tu dua. hehehehe. beli lipstik aloe vera yang ikut warna darah kita. beli baju yang aku dah tunggu-tunggu nak beli dari tahun lepas, uisy!! macam-macam lagi lah.

kepada kaum perempuan..sekarang ada sale kat One Utama, so..apa lagi..!! shopping..!! (tengah menunngu hari nak pergi O.U)

Saturday, July 31, 2010

que sera sera...


que sera sera..whatever will be will be, the future not our's to see, que sera sera, what will be will be....

haha. ape maksud die ye?? aku pon da lupe sebenarnya. tapi maksudnya lebih kurang macam ni la, "apa pun yang akan berlaku akan di lalui juga". ye ke?? tapi lebih kurang macam ni lah maksudnya. que sera sera maksudnya whatever will be. actually ni lagu english lama tajuknya que sera sera yang di tulis oleh Jay Livingston dan Ray Evans. aku tau lagu ni melalui novel kesayangan aku "BAYANGAN RINDU". ni novel yang paling aku sayang dan aku jaga rapi. baca banyak kali pon tak bosan. tapi setakat ni aku baru baca dua kali. ni antara novel yang aku kenang sampai bila-bila, sebab? hero novel ni chinese. tapi da masuk islam. masa aku baca novel ni, aku tengah ber-couple dengan chinese boy. hehe~~ so sampai bila-bila lah aku akan terkenang kan MR C ni.

lagu que sera sera ni tenang je, kalau korang tak percaya korang dengarlah kat youtube. kepada peminat novel, kalau belum baca novel BAYANGAN RINDU ni, cepat-cepat lah pergi kedai buku carik novel ni. keluaran alaf 21. novel ni kalau korang baca memang tak bosan. kelakar ada, sedih ada. aku tak nak cerita pasal jalan cerita novel tu kat korang, nanti tak suprise lah. hihik.

ok lah. semoga berjaya. dengar lagu ni and baca novel bayangan rindu ni tau. tak rugi punyooo..!!

Thursday, July 29, 2010

my first time...

first time?! bukan first time apa ye. ini first time tentang aku bekerja. aku sekarang tengah praktikal kat sebuah syarikat pelancongan di bangi. syarikat ni syarikat kecik je. mula-mula aku nak masuk lapor diri kat company ni memang bedebar. maklum lah, aku langsung takde pengalaman bekerja sebelum ni. sampai je depan pintu masuk office, aku dengan kawan aku rase seram sejuk je. padahal bukan apa pun. office mula pukul 9 pagi, kitowang sampai office pukul 8 pagi. maklum lah, ikut peraturan dalam surat lapor diri. kitowang pun di jemput masuk oleh pekerja kat situ. lama gila kitowang tunggu bos tu sampai. pukul 10 baru bos tu masuk. naik kematu bontot aku menunggu. memang sakit pinggang duduk kaku lama-lama. aku rasa macam aku ni skema sangat masa tu.

bos aku ni suami isteri. bos pun jemput la kitowang masuk dalam bilik dia untuk briefing sikit tentang syarikat ni. lepas dia dah briefing kitowang di bagikan tempat kat bahagian masing-masing. meja aku betul-betul depan pintu bilik bos aku ni. bila bos ada, aku jadi seorang yang hipokrit gila. khusyuk buat kerja. bila bos takde, aku pun buat hal aku sendiri. baca metro online kat internet, bukak blog aku. tapi tak bestnye tak boleh bukak facebook. laman sosial kena block. hampeh.. masa aku tengah tulis blog ni aku kat office lah ni, bos dah balik. ngulor ler apa lagi. hahak. jangan lah ikut macam aku ni, tak baik..

ni je kot yang aku nak kongsi cerita. batak sikit baru pertama kali bekerja dengan orang. hihik.

apa kata kamu tentang BLIND DATE?


you all mesti pernah blind date kan? kalau you all tanye aku, aku banyak kali blind date. hahaha. sebenarnya bahaya blind date ini. mana lah tau orang tu tak jujur dengan kita ke. tak pasal-pasal nanti kita diperdayakan. selalu yang terjadi pada kaum hawa. tapi sepanjang aku pertama kali jumpa dengan orang yang aku baru kenal, aku tak pernah lagi terkena apa-apa. alhamdulillah..

tapi you all jangan tiru aku pulak. bahaya tau. aku ni ikut kata hati. so sebab tu aku tak pernah kena lagi. orang kata ikut hati, mati. tapi takat ni aku hidup lagi. haha. kalau hati aku kata TIDAK, aku takkan dapat jumpa orang tu sebab aku tau yang dia berniat tak baik. pada semua remaja-remaja perempuan di luar sana, hati-hati di dunia ni ok. jangan percaya 100% pada lelaki yang kita baru kenal walaupun sayang. blind date ni best ke? bagi aku ada best ada tak best nye. jumpe lelaki yang kita baru kenal walaupun hanya kawan. kalau lelaki tu single best la jugak sebab takkan ada yang mengganggu. kalau jumpa dengan lelaki yang sudah berpunya, handphone die mesti sentiasa berbunyi. teringat masa aku baru jumpe dengan kawan lelaki aku yang aku baru kenal. cukup lah aku gelarkan dia sebagai MR I. sebenarnya aku dah pernah nampak MR I ni masa dia nak masuk kerja. time tu aku baru balik dari kelas. aku dengan kawan aku ni pun singgah lah beli pisang goreng jap kat depan taman perumahan aku tu. aku ternampak name tag yang dia pakai. sampai je kat rumah, aku terus carik nama dia kat facebook. aku jumpa!! apa lagi, aku add dia lah. then kitorang pun berkawan. tukar-tukar nombor handphone. tak lama berkawan kitowang berjumpa. 'dating' kat mcD. haa mase tu la awek dia asyik telefon je. memang mengganggu aku nak berborak dengan dia. kitowang jarang bercakap. so..kalau you all nak blind date, cari lah boy yang single supaya tak mengganggu 'meeting' korang tu. then malam ni... aku ada blind date lagi..!! betul-betul menempah maut aku ni. harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. amin...

Wednesday, July 28, 2010

jadi single best ke tak best?



korang semua mesti pernah bercinta and pernah jadi single kan? bagi pendapat korang single ni best ke tak? bagi pendapat aku ada best nye. yang best nye :

1) jimat duit.

kalau ada couple, confirm asyik keluar dating. duit pon keluar macam air mengalir.

2) banyak masa.

kalau ada couple, confirm sebuk dating punya. bila takde couple, balik dari kelas or tempat kerja, boleh rehat puas-puas, betul tak?

3) kepala tak pening and serabut.

kalau tak bergaduh tak sah. bukan perhubungan namanya. sedangkan lidah lagi tergigit ini kan pulak pasangan bercinta. bila dah bergaduh, mula lah kepala pening, serabut. bila kita takde couple..hidup sentiasa tenang. peace...........

TAPI.... KALAU TAKDE COUPLE PON BOSAN JUGAK. :(

cerita cik cumy hazel


yeaaaa!!! akhirnya aku dah ada blog aku sendiri... hehehe. cayok cumy..!! ooppss.. tlebih-lebih pulak. siapa cik cumy hazel ni ea??? okay lah, aku cerita serba sedikit tentang diri aku. nama betul aku terpaksa di rahsiakan atas sebab-sebab tertentu. aku di lahirkan pada 26/01/1991 di rumah aku. mak aku tak sempat nak pergi hospital sebab aku dah tak sabar sangat nak tengok dunia ni. hahaha. aku berasal dari bestari jaya (sebelah kampus unisel la). aku anak bongsu dari 6 beradik. ada 4 lelaki and 2 perempuan. tak best sangat coz tak banyak adik-beradik perempuan. aku sekarang ni masih single mingle, tak terpikir lagi nak ber-couple-couple ni. study and career is first. aku sederhana je orangnya. hobi aku, aku suka sangat baca novel, so kalau korang pon peminat novel, kongsi-kongsi lah dengan aku novel-novel yang best. sekarang ni aku study kat kolej komuniti kuala langat banting dalam jurusan sijil pelancongan dan pengembaraan. ada keinginan nak sambung diploma kat UiTM. harap-harap dapat lah. masa aku baru buat blog ni, aku tengah praktikal kat travel agency di bangi. rajin-rajin lah usha blog aku ni sebab banyak benda yang aku nak kongsi cerita dengan u all. lastly.. thanks coz sudi baca posting aku yang pertama ni.